Van bajes naar buiten (hele rapport)

Van bajes naar buiten (hele rapport)

Gratis

Omschrijving

Jaarlijks stromen in Nederland ongeveer 27.000 personen in en uit detentie. De kans op herhaling van delinquent gedrag na detentie is groot: de afgelopen jaren komt bijna de helft van de ex-gedetineerde personen binnen twee jaar weer met justitie in aanraking en bijna 27 procent komt binnen twee jaar weer in detentie terecht. Om de recidivecijfers te verlagen, wordt al geruime tijd ingezet op het bevorderen van re-integratie van ex-gedetineerde personen. 


Sinds 1 juli 2019 hebben de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), reclassering (3RO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de gezamenlijke verantwoordelijkheid en geïntensiveerde samenwerking vastgelegd in het Bestuurlijk Akkoord ‘Kansen bieden voor re-integratie’ ten behoeve van een succesvolle re-integratie van (ex-)gedetineerde personen. De levensloopbenadering en het op orde krijgen van de vijf basisvoorwaarden (ID-bewijs, onderdak, inkomen, schuldenaanpak en zorg) staan hierin centraal.


De manier waarop die samenwerking in de praktijk vorm krijgt, is nader uiteengezet in de Handreiking Bestuurlijk Akkoord. Met de inwerkingtreding van het beleid wordt beoogd de samenwerking tussen de betrokken organisaties en de ondersteuning aan (ex-)gedetineerde personen te verbeteren. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft (samen met DJI, 3RO en VNG) opdracht gegeven om te onderzoeken hoe (ex-)gedetineerde personen en re-integratieprofessionals het re-integratieproces en de ondersteuning daarbij ervaren, en in hoeverre dit overeenkomt met de doelstellingen van het re-integratiebeleid. Het onderhavige onderzoek is ingegaan op de beleving van het re-integratieproces door (ex-)gedetineerde personen en re-integratieprofessionals, zowel tijdens als na verblijf in een PI. De volgende onderzoeksvraag stond hierbij centraal: Hoe verloopt de re-integratie van (ex-)gedetineerde personen in Nederland na de inwerkingtreding van het Bestuurlijk Akkoord ‘Kansen bieden voor re-integratie’ sinds 1 juli 2019, wat is daarin de beleving van (ex-gedetineerde) personen en welke verbeterpunten zijn er met betrekking tot de re-integratieaanpak?